Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Laatst gewijzigd op: 5 september 2022, 23:22 uur -- Afvalbranche
Overeenstemming tussen werknemers en werkgevers

Opleiden vrachtautochauffeur

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Maatregel verplicht / aanbevolen: 
verplicht
Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Wettelijke verplichting
Beschrijving van de maatregel 

Uiteraard dienen degenen die zich voor het werk met voertuigen op de openbare weg begeven bekend te zijn met de actuele verkeersregels, zich daarnaar te gedragen en vaardig te zijn in het verkeer, ook in ongewone situaties. Goede opleiding van chauffeurs die gebruik maken van de openbare weg, is van groot belang. Wanneer chauffeurs goed opgeleid zijn en bekend zijn met veel voorkomende situaties, vermindert dit de kans op aanrijdingen. Bovendien moeten zij goede kennis hebben van alle regels die lokaal gelden. Chauffeurs moeten niet alleen bekend zijn met de lokale situaties, maar ook met locatievoorschriften en de terreinvoorschriften.

Tot de opleiding en training van chauffeurs wordt het volgende gerekend:

Vrachtwagenchauffeurs moeten in het bezit zijn van rijbewijs C (vrachtwagen rijbewijs), waarvoor een theorie- en praktijkexamen nodig is. Daarna moeten chauffeurs met geboortedatum na 30 juni 1955 voldoen aan code 95 voor verlenging van het chauffeursrijbewijs. Vanaf 10 september 2016 moeten alle chauffeurs in het bezit zijn van code 95 op het rijbewijs. Met code 95 wordt aangetoond dat voldaan is aan de verplichting tot het volgen van CCV-erkende opleidingen. Voor de verlenging van het chauffeursdiploma moet de chauffeur in die 5 jaar diverse nascholingsopleidingen volgen met een totaal van 35 uur.

Daarnaast zijn speciale trainingen noodzakelijk of zelfs wettelijk verplicht, bijvoorbeeld bij vervoer van gevaarlijke stoffen, in goed gebruik van brandblusmiddelen of de EHBO-koffer bij incidenten of aan veilig gebruik van systemen om containers te laden en lossen.

Het rijgedrag vormt een deel van de belasting op het lichaam. Zo kan sprake zijn van ongunstige werkhoudingen. Hard door bochten of over oneffenheden in de weg rijden is een belasting voor de rug. Rijd daarom rustig in bochten en op oneffenheden en draag altijd de gordel. Ook is het belangrijk te letten op de zithouding: sleutels of een portemonnee in de zakken kan de zithouding nadelig beïnvloeden.

Beoogd effect 

Het is wettelijk verplicht om vrachtautochauffeurs goed op te (laten) leiden om gevaren te voorkomen en risico's te beheersen.

Meer informatie