Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Laatst gewijzigd op: 5 september 2022, 23:22 uur -- Afvalbranche
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Opleiden chauffeurs en machinisten

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Wettelijke verplichting
Beschrijving van de maatregel 

Uiteraard dienen degenen die zich voor het werk met voertuigen op de openbare weg begeven bekend te zijn met de actuele verkeersregels, zich daarnaar te gedragen en vaardig te zijn in het verkeer, ook in ongewone situaties.

Goede opleiding van chauffeurs en machinisten op het stortterrein, composteerterrein en het terrein van de AEC-SVI is van groot belang. Wanneer chauffeurs goed opgeleid zijn en bekend zijn met veel voorkomende situaties op het terrein, vermindert dit de kans op aanrijdingen. Bovendien moeten zij goede kennis hebben van alle regels die lokaal gelden. Chauffeurs moeten niet alleen bekend zijn met de lokale situaties op het terrein, maar ook met de locatievoorschriften en de terreinvoorschriften.

Tot de opleiding en training van chauffeurs en machinisten wordt het volgende gerekend:

 • Vrachtwagenchauffeurs moeten in het bezit zijn van rijbewijs C (vrachtwagen rijbewijs), waarvoor een theorie- en praktijkexamen nodig is. Daarna moeten chauffeurs met geboortedatum na 30 juni 1955 voldoen aan code 95 voor verlenging van het chauffeursrijbewijs. Vanaf 10 september 2016 moeten alle chauffeurs in het bezit zijn van code 95 op het rijbewijs. Met code 95 wordt aangetoond dat voldaan is aan de verplichting tot het volgen van CCV-erkende opleidingen. Voor de verlenging van het chauffeursdiploma moet de chauffeur in die 5 jaar diverse nascholingsopleidingen volgen met een totaal van 35 uur.
 • Chauffeurs van een vorkheftruck moeten zijn opgeleid en voldoende vaardigheid hebben, bij voorkeur aan te tonen met een vorkheftruckcertificaat.
 • Voor chauffeurs die uitsluitend op de stortplaats rijden, is een groot rijbewijs geen dwingende noodzaak. Zij moeten beschikken over wel voldoende en aantoonbare rijvaardigheid, bijvoorbeeld opgedaan via interne instructie en opleiding. De werkgever kan het rijbewijs C|CE verplicht stellen.
 • Chauffeurs en machinisten zijn geïnstrueerd over de veiligheidsregels op eigen terrein.
 • Voor machinisten van shovels, compactors en dumpers bestaat geen specifiek rijbewijs. Wel bestaan er voor machinisten speciale opleidingen. Hiermee worden vakmensen opgeleid, die breed geschoold op een verantwoorde wijze aan het werk gaan met het arbeidsmiddel.

Daarnaast zijn speciale trainingen noodzakelijk of zelfs wettelijk verplicht, bijvoorbeeld bij vervoer van gevaarlijke stoffen, in goed gebruik van brandblusmiddelen of de EHBO-koffer bij incidenten of aan veilig gebruik van systemen om containers te laden en lossen.

Kantelen

Met name voor het rijden op de stortplaats is specifieke instructie noodzakelijk om kantelen van de vrachtwagen te voorkomen.

Fysieke belasting

Het rijgedrag vormt een deel van de belasting op het lichaam. Zo kan sprake zijn van ongunstige werkhoudingen. Hard door bochten of over oneffenheden in de weg rijden is een belasting voor de rug. Rijd daarom rustig in bochten en op oneffenheden en draag altijd de gordel. Ook is het belangrijk te letten op de zithouding: sleutels of een portemonnee in de zakken kan de zithouding nadelig beïnvloeden.

Vervoer van gevaarlijke stoffen

Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren - inclusief Inzamelwagen voor klein gevaarlijk afval zoals de Chemokar - zijn wettelijk verplicht te voldoen aan de opleidingseisen van het ADR.

Rioleringsbeheer

De machinist van het reinigingsvoertuig die werkt met een spuitkop bij rioolreiniging moet, naast de interne opleiding in het kader van een inwerkprogramma, aantoonbaar zijn opgeleid en in het bezit zijn van een geldig certificaat “Veilig werken aan riolen". Tijdens de opleiding worden minimaal de volgende onderwerpen behandeld:

 • Risico's en beheersmaatregelen voor niet-industrieel rioolreinigen
 • Risico's en beheersmaatregelen voor besloten ruimten
 • Risico's en beheersmaatregelen voor ziekteverwekkers
 • Risico's en beheersmaatregelen voor het werken nabij wegen
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen
 • Werkvergunning en procedures bij calamiteit
Beoogd effect 

Het is wettelijk verplicht om chauffeurs en machinisten goed op te (laten) leiden om gevaren te voorkomen en risico's te beheersen.

Meer informatie 

 

randomness