Bij diverse activiteiten in de afvalbranche kunnen werknemers in aanraking komen met scherp materiaal in het afval zoals glasscherven, blikjes, mesjes of andere scherpe voorwerpen. Ook komen voorwerpen zoals spuiten, naalden en scalpels voor, hoewel deze apart als ziekenhuisafval moeten worden ingezameld. Als scherpe voorwerpen door de verpakking heen prikken, zijn ze een gevaar voor de werknemers die de verpakking moeten oppakken. Het risico op prikken en snijden is het grootst bij het verplaatsen van ondoorzichtige plastic zakken.
In de branche is kans op aanraking met afval onder meer bij de volgende werkzaamheden:
- afvalzakken optillen en in bak werpen
- controleren van containers op inhoud
- legen van de containers in de hopperbak
- samenpersen van afval, waarbij afval uit een vuilniszak 'springt'
- handmatig verplaatsen van afval
- in- en uitladen van verpakt afval
- sorteren van afval
- lopen over stortplaatsen
Aanraking van afval moet worden vermeden bij risico op prikken of snijden. Het is belangrijk om het werk zo te organiseren dat er geen aanraking met het afval is, bijvoorbeeld door hulpmiddelen te gebruiken bij het sorteren of het uit elkaar trekken van afval. Afval aanraken mag zeker niet met onbeschermde handen of voeten gebeuren. Als laatste redmiddel is het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, zoals kevlar handschoenen en veiligheidsschoenen. De bedrijfsspecifieke maatregelen zijn in de risico-inventarisatie en - evaluatie opgenomen.
Voor deskundigen (artsen) is de Landelijke Richtlijn Prikaccidenten beschikbaar. De bedrijfsarts adviseert over toepassing ervan in een bedrijf.