Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Laatst gewijzigd op: 25 januari 2016, 16:36 uur -- Dandeman
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Treffen voorzieningen bij afnetten op hoogte

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document

Lading van containers moet worden afgenet vanwege de verkeersveiligheid. Bij het afnetten, afzeilen of afdekken van de lading op een vrachtwagen is het niet toegestaan om op hoogte te werken. Ook lopen over een beladen container of de rand ervan is verboden. Het veilig afnetten in het Engels als Safe Cover aangeduid.

Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Technische maatregelen
Beschrijving van de maatregel 

Om valgevaar te voorkomen zijn verschillende soorten voorzieningen, waarmee de lading wordt afgedekt, ontworpen waaronder de volgende.

 • Handmatig afdekken van containers
  Containers kunnen handmatig met een zeil of klep afgedekt worden; dit heet manueel afnetten. Handmatig afnetten is mogelijk bij relatief kleine containers, tot ca. 20 m³.
 • Elektrisch afdekken van containers
  Dit is afdekken met een elektrisch bedienbare klep en daardoor minder fysiek belastend dan het afdekken met een gewone klep. 
 • Afnetten met plaatsgebonden afnetsysteem (automatisch afnetten met afzeilinstallatie op een vaste locatie)
 • Afnetten met voertuiggebonden afnetsysteem (automatisch afnetten met een afzeilinstallatie dat op de wagen is gemonteerd)
 • Afnetstang
  Het gebruik van een afnetstang is één van de veiliger afnettechnieken, waarbij het mogelijk is af te netten vanaf de grond. Hierdoor wordt het risico vallen van hoogte weggenomen. Deze oplossing wordt beschouwd als een goede oplossing, echter de nieuwe werkmethode vergt gedragsverandering.
 • Afnetconstructie in kraan
 • Klapnet (handmatig)
 • Bordes achter de cabine van het voertuig
  Het plaatsen van een tijdelijk bordes met leuning op het voertuig, direct achter de cabine, is één van de veiliger afnetmethodieken, waarbij risico's met betrekking tot het afnetten aanzienlijk worden verkleind. Door loopplanken op het voertuig aan te brengen, die als bordes fungeren kan men gemakkelijker bij de container en hoeft men niet op de rand van de container of in het afval te lopen. Een doordachte werkwijze maakt het afnetten gemakkelijk en veilig.
 • Perscontainer
  Perscontainers zijn gesloten containers waarin met persschot afval wordt samengeperst. Het gebruik van een perscontainer in plaats van de gebruikelijke vrachtwagens met open containers is een goede wijze om risico's van het afnetten te voorkomen.
  Een nadeel is echter dat het gebruik van een perscontainer alleen mogelijk is bij een vaste locatie. Verder kan niet alle afval in een perscontainer. 
 • Trapconstructie
  Voor deze maatregel geldt dat dé oplossing nog niet is gevonden; in die zin is deze maatregel nog in ontwikkeling.
Beoogd effect 

Doel van deze technische maatregel is het risico van valgevaar te verminderen.

randomness