Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Laatst gewijzigd op: 3 juni 2022, 10:57 uur -- Afvalbranche
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Onderzoeken alternatieve werkwijzen

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Bronmaatregelen
Beschrijving van de maatregel 

Om te voorkomen dat bestaande, lichamelijk belastende werkwijzen als te vanzelfsprekend worden aangenomen, is het goed deze bij tijd en wijle te evalueren. Zo zijn mogelijk methoden met een gunstiger werkhouding te vinden. Uitgangspunt bij de zoektocht moet zijn dat het werk met een 'gewone' lichaamshouding kan worden gedaan. Daarbij is het zeker belangrijk om regelmatig in werkhouding te variëren, taken af te wisselen, samen te werken en te zorgen voor voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. De belasting van een ongunstige houding wordt beperkt door het dragen van goede werkkleding die prettig zit, en koude en tocht weert. Een brede blik is wenselijk. Zo heeft stress een negatieve inwerking op een goede werkhouding.
Verder is het denkbaar dat methoden zonder of met minder repeterende bewegingen te vinden zijn of dat deze bewegingen op een (nog) minder belastende wijze uit te voeren zijn.

Onderzoek naar de mogelijkheden helpt om nieuwe werkmethoden te vinden. Betrek zowel medewerkers als deskundigen bij het zoeken naar oplossingen.

Beoogd effect 

Met alternatieve werkmethoden is de bron van fysieke belasting mogelijk weg te nemen of het gevaar ervan te beperken.

randomness