Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Achtergrondinformatie

Voorbeeld werkinstructie Elektrisch verplaatsen van rolcontainer

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document

Doel

Doel van deze voorbeeld werkinstructie is het waarborgen van een veilige bediening van de One2Move bij het verplaatsen van rolcontainers.

Een elektrisch hulpmiddel voor het verplaatsen van rolcontainers is de One2Move die op een accu werkt. De One2Move is bedoeld voor het verplaatsen van een zware rolcontainer tot 1100 liter; met een speciaal hulpstuk aan de container zijn ook grotere rolcontainers te verplaatsen. De ondergrond moet verhard zijn, vrij van obstakels en zonder steile helling; de eventuele hellingshoek is maximaal 15º. Er is voldoende ruimte nodig om met de One2Move te manoeuvreren en is dus niet geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld de binnenstad. Indien het arbeidsmiddel wordt gebruikt, zorg dan voor een training on-the-job voor veilge werkwijze, een schriftelijke werkinstructie en regelmatig onderhoud. Op hoofdlijnen werkt de One2Move in de volgende stappen:

1. One2Move uit de bergplaats halen:

Haal de One2Move volgens de instructie uit de kantelkist of andere bergplaats van de achterlader.

2. One2Move met de afstandbediening in positie brengen:

Manoeuvreer de One2Move tot deze tegen de smalle of de lange kant van de rolcontainer staat. De spanbanden moeten zoveel mogelijk horizontaal bevestigd worden; doe eventueel het liftbord iets omhoog.

3. One2Move aan rolcontainer bevestigen:

Maark de spanbanden van de One2Move vast aan geschikte bevestigingspunten van de container. De spanbanden mogen niet te strak worden aangetrokken; de One2Move moet ten opzichte van de container enige bewegingsvrijheid hebben.

Let er op dat de haken van de spanratels zodanig bevestigd zijn dat deze niet los kunnen schieten.

4. De container met de One2Move verplaatsen:

Ga zelf aan de andere kant van de container staat en pak de afstandsbediening in één hand vast. Pak met de andere hand een punt van de container vast, zodat je deze kunt sturen. Hierbij gebruikt de chauffeur de One2Move naar keuze of als trekkend of als duwend hulpmiddel.

5. Gebruik van One2Move afronden:

Manoeuvreer de rolcontainer naar en tot achter het voertuig vlak voor de belading. Plaats de container direct zodanig dat deze in één keer door de belading opgepakt kan worden. Koppel de One2Move vervolgens los van de container. Plaats de container weer volgens de instructie in de opbergplaats voor het volgende gebruik.