Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Laatst gewijzigd op: 5 maart 2021, 16:52 uur -- Afvalbranche

Fysieke belasting BOR

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Beschrijving van het risico 

Medewerkers die handmatig de buitenruimte reinigen verrichten fysieke arbeid onder ongunstige omstandigheden en met ongunstige werkhoudingen. Ongunstige werkhoudingen kunnen het lichaam overbelasten. Rug, spieren, gewrichten en pezen kunnen overbelast raken, waardoor spier- en peesontstekingen of gewrichtsklachten danwel andere gezondheidsklachten ontstaan. Denk hierbij aan schoffelen, handmatig vegen, vegen met een handveegmachine, bladblazen, bosmaaien, en snoeiwerkzaamheden. Naast ongunstige werkhoudingen vergen de werkzaamheden repeterende bewegingen. Dit zijn bewegingen die zich gedurende minimaal twee uur per dag voordoen of minimaal één uur achter elkaar voorkomen. Repeterende bewegingen kunnen leiden tot RSI-klachten zoals ontstekingen aan gewrichten, pezen, zenuwen en peesscheden. Steeds vaker worden mechanische oplossingen bedacht om fysieke belasting te voorkomen. Dit geeft minder risico’s op zwaar lichamelijk werk, maar het betekent wel een groter risico van repeterende bewegingen en RSI.

Bovendien worden medewerkers blootgesteld aan trillingen van apparaten en elektrische handgereedschappen, met name hand- armtrillingen. Hand-armtrillingen komen binnen via handen, en ze worden doorgegeven aan polsen, armen en schouders. Trillingen kunnen als hinderlijk en vervelend ervaren worden, maar zijn boven een bepaald niveau schadelijk voor de gezondheid. Ze vormen een risico voor pijnklachten in de vingers, de handen en de armen, afslijten van kraakbeen in de gewrichten, vergroeiingen, artritis en kunnen leiden tot het witte-vinger-syndroom. Het is onder alle omstandigheden erg belangrijk om het lichaam goed te beschermen tegen kou en vocht omdat koude spieren gevoeliger zijn voor schade door trillingen.

Ten slotte moet tijdens het handmatig reinigen van de buitenruimte de arbeidsmiddelen en afvalzakken worden getild. Dit is fysiek zwaar werk, wat kan leiden tot diverse lichamelijke klachten.

Wet en regelgeving 

Selecteer in de tabel een maatregel om te bekijken, of maak een selectie voor een printervriendelijke versie of om als PDF op te slaan.

RisicoMaatregelenArbeidshygiënische Strategie
Fysieke belasting BOR   
MaatregelenArbeidshygiënische Strategie
Risico Fysieke belasting BOR