Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Dragen geschikte seizoenskleding

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Organisatorische maatregelen
Beschrijving van de maatregel 

Dragen beschermende winterkleding

Bij koud weer is het van groot belang zelf warm te blijven. Het is moeilijk bij koud weer warm te worden. Het is makkelijker iets uit te trekken als het te warm blijkt. Bij winters weer is het dragen van meerdere lagen kleding het meest effectief. Andersom is het van belang binnen niet te warm gekleed te zijn, als daarna in de kou gewerkt moet worden. Een jas biedt buiten weinig warmte als hij al binnen gedragen wordt.
Daarom wordt bij winters weer aangeraden om:

  • beschermende kleding te kiezen die past bij de weersomstandigheden van het moment zoals thermo onderkleding bij koude, een winddicht jack bij hard wind en een doorwerkpak bij regen
  • een hoofddeksel zoals muts of pet en handschoenen te dragen
  • warmte-isolerend schoeisel te dragen dat voorkomt dat de kou van beneden het lichaam intrekt

Bij gladheid

Wanneer het niet alleen koud maar ook glad is, is bovendien een goed profiel nodig. Ook kan gedacht worden aan antislipijzers, overschoenen, hoesjes of dergelijke om het risico van uitglijden te beperken.

Specifiek voor lichaamstrillingen

Bij blootstelling aan trillingen bijvoorbeeld in voertuigen, is het van extra groot belang om afdoende bescherming te bieden tegen koude, tocht en vocht, omdat koude spieren extra gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van trillingen.

Dragen geschikte zomerkleding

Bij zomerse weersomstandigheden is het van groot belang dat medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico’s van tropische temperaturen (hoger dan 30 °C), hoge zonkracht en UV-straling.
Daarom wordt bij zomers weer aangeraden om:

  • beschermende kleding te kiezen die past bij de weersomstandigheden van het moment zoals luchtige, goed ventilerende kleding die de huid bedekt en voldoende bescherming biedt tegen UV-straling
  • een hoofddeksel zoals pet te dragen
Beoogd effect 

Voorkomen dat het lichaam koud wordt door koude of natte weersomstandigheden. Voorkomen van verbranding of onderkoeling als gevolg van weersomstandigheden. Het dragen van geschikte seizoenskleding is een organisatorische maatregel die helpt blootstelling aan fel zonlicht te beperken en het hoofd koel te houden.

Meer informatie 
Wet- en regelgeving 
  • Artikel 4.89 Arbobesluit inzake Hygiënische beschermingsmaatregelen
  • NEN-EN 340:2004 en Beschermende kleding - Algemene eisen
  • NEN-EN-ISO 20471:2013 (Cor. 2013-06) en Waarschuwingskleding met hoge zichtbaarheid - Beproevingsmethoden en eisen
randomness