Arbocatalogus Afvalbranche

Dé arbostandaard voor alle bedrijven in de afvalsector!
Goedgekeurd door Inspectie SZW

Gebruiken spiegels, camera’s en alarmering

Printvriendelijke versieAls e-mail versturenPDF document
Maatregel naar plaats in de Arbeidshygiënische Strategie: 
Technische maatregelen
Beschrijving van de maatregel 

In onoverzichtelijke situaties en bij 'dode' hoeken is aanrijdgevaar van personen, materiaal en gebouwen aanwezig. Het draaien en keren dient te gebeuren volgens de algemeen geldende verkeersregels.

Voertuigen zijn voorzien van diverse hulpmiddelen om het zicht op de omgeving te verbeteren en omstanders op het voertuig te attenderen. Zo zijn ze voorzien van duidelijke alarmsignalen, met name voor achteruitrijden (zoals een akoestisch achteruitrijsignaal), en een dodehoekspiegel. Ook kunnen ze zijn voorzien van voorzichtspiegels en/of achteruitrijcamera’s. Goed gebruik van deze middelen vergt de nodige aandacht; zie hiervoor de maatregel: Onderhouden en afstellen arbeidsmiddelen.

Bij achteruit rijden, draaien en keren in onoverzichtelijke situaties is het noodzakelijk om na te gaan of het wenselijk is dat een extra persoon helpt met aanwijzingen aan de chauffeur bij het manoeuvreren in aanvulling op de technische voorzieningen op het voertuig.

Beoogd effect 

Doel van de hulpmiddelen in deze technische maatregel is de chauffeur te helpen overzicht te hebben en omstanders te waarschuwen.

Wet- en regelgeving 
  • Artikel 7.10 Arbobesluit inzake Alarmsignalen
randomness