Locaties voor afvalverwerking zijn soms groot. Door toenemende automatisering worden veel werkzaamheden door één medewerker uitgevoerd. De medewerker is dan uit het zicht van collega’s alleen aan het werk. Alleen werk is arbeid verrichten zonder dat er in de onmiddellijke nabijheid een tweede persoon lijfelijk aanwezig is, die in geval van een calamiteit op het werk hulp kan bieden.
Alleen werken dient zo weinig mogelijk plaats te vinden. Bij iedere activiteit dient te worden nagegaan hoe alleen werken wordt voorkomen of hoe gevaren bij alleen werken tot een minimum worden teruggebracht.
Als alleen werken niet kan worden voorkomen, neemt de werkgever de volgende specifieke criteria in beschouwing:
- Is er sprake is van alleen werken (dus zonder direct zichtbaar of hoorbaar contact met anderen) in afgelegen werkgebieden en buiten de normale werktijden?
- In welke risicoklasse vallen de alleenwerk werkzaamheden en wat zijn de voorwaarden waaronder alleen werken acceptabel is?
- Zie de voorbeeld tabel met 4 risicoklassen en bijbehorende voorwaarden voor alleenwerk
- Welke persoonlijke beschermingsmiddelen en waarschuwingsmiddelen stelt het bedrijf verplicht afhankelijk van het werkgebied, de aard van het werk en gegeven de werktijden?
- Welke andere procedures zijn van toepassing die aangeven dat er niet alleen gewerkt mag worden worden, bijvoorbeeld:
- werken in besloten ruimten
- hijsen en heffen
- werken op hoogte
- heetwerk
- ander “hoog risico” werkzaamheden waarvoor een werkvergunning binnen het bedrijf verplicht is.
Welke beheersmaatregelen zijn verplicht?
De werkgever is verplicht om de volgende beheersmaatregelen te nemen:
- Beschrijven alleenwerk en maatregelen in RI&E
- Voorlichten over alleenwerk
- Verbieden alleenwerk voor jongeren en onvoldoende opgeleide werknemers
- Communiceren en alarmeren bij alleenwerk
- Registreren van incidenten met alleenwerk
Daarnaast dient alleenwerk onderdeel te zijn van het bhv-plan, het organiseren van bedrijfshulpverlening en het treffen van voorzieningen om adequate hulpverlening te bieden.
De werkgever bepaalt in de risico-inventarisatie en -evaluatie van het bedrijf of er aanvullend andere beheersmaatregelen worden genomen.
- Website Arboportaal